Warmtepompinstallaties

De bodem/water warmtepomp is een bijzonder apparaat. Hij haalt namelijk energie uit de bodem en houdt hiermee uw woning of bedrijfspand comfortabel warm. De warmtepomp verhoogt de temperatuur uit de bodem op een zeer efficiënte wijze naar de benodigde temperatuur voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Het is daarmee een erg duurzamere manier van verwarmen. Een aangename bijkomstigheid van het bodemenergiesysteem is, naast het hoge rendement, de mogelijkheid voor passieve koeling van uw woning of pand. Deze passieve koeling kost nauwelijks energie.

De bodem is een hernieuwbare energiebron waaruit energie wordt gewonnen. Bij deze bodemenergie wordt gebruik gemaakt van de warmte die van nature aanwezig is in de bodem en het grondwater tot 500 meter diep. Daarmee is bodemenergie een vorm van hernieuwbare energie.

Om warmte aan de bodem te kunnen ontrekken (verwarmen) of te kunnen afgeven (koelen) worden er leidingen (bodemlussen) in de grond aangebracht. Deze bodemlus bestaat uit een dikwandige kunststof (PE)-leiding, waardoor water óf water met bioglycol (ook wel brine) wordt gepompt. Het water in de bodemlus neemt de warmte van de bodem op en geeft deze door aan de warmtepomp. In koelbedrijf geeft het water in de bodemlus de opgenomen warmte af aan de bodem.

Verwarmen en Koelen door middel van bodemenergie

Een warmtepomp gekoppeld op een bodemenergiesysteem kan uw gebouw zeer efficiënt verwarmen. De voorwaarde is wel dat uw huis is voorzien van Lage Temperatuur Verwarming (LTV) zoals vloerverwarming. Omdat de temperatuur op 100 meter diepte niet afhankelijk is van de buitentemperatuur kan uw warmtepomp altijd op efficiënte wijze functioneren.

Uw vloerverwarming kan in de zomer gebruikt worden als vloerkoeling. De warmte uit uw woonhuis wordt via het bronnensysteem afgevoerd naar de bodem. Een zeer efficiënte manier van koelen (tot >10x zuiniger dan een lucht/water warmtepomp)!

 • Voor een goed inzicht in de stroomkosten, maken wij altijd een energieberekening welke een indicatie geeft van het te verwachten kWh gebruik.

Warmwatervoorziening door installatie van een warmtepomp

De warmtepomp verwarmt behalve uw woning ook het warm drinkwater voor uw badkamer en keuken. Afhankelijk van de warmwater behoefte zal er een boiler worden geselecteerd. Er zijn warmtepompen met ingebouwde boilers, echter er zijn ruime mogelijkheden aan boilers waardoor er ook in grotere behoeftes kan worden voorzien.

De verschillende A-merken zoals Nibe, Alpha InnoTec en Stiebel Eltron hebben allerlei opties zoals het koppelen op domotica-systemen, een connectie met uw PV-panelen of op afstand beheren van uw installatie.

Heeft u nog een vraag?

Bezoek onze pagina veelgestelde vragen (FAQ) of neem vrijblijvend contact met ons op.

FAQ     Contact

 

Waarom kiezen voor bodemenergie van Comfort Energy

We helpen u van A tot Z met een passend en duurzaam bodemenergiesysteem. Van gedegen advies, inventarisatie van uw wensen tot een zorgeloze realisatie.

Dit betekend voor u:

 • Altijd een betrokken adviseur die u kunt bereiken
 • Professionele aanpak en begeleiding
 • Meer dan 25 jaar expertise en ervaring binnen handbereik

Voordelen bodemenergie:

 • Zeer hoge prestaties (COP) tijdens verwarmingsbedrijf
 • Passieve koeling mogelijk, koelen tegen zeer geringe kosten
 • Koelen met bodemenergie belast het stroomnet niet
 • Lange levensduur van de warmtepomp (ca. 20 jaar)
 • Zeer lange levensduur van het bronnensysteem (>50 jaar)
 • Bodemenergie verhoogt de woningwaarde
 • Een duurzame installatie zowel in de winter als in de zomer
 • Geen buitendeel, dus geen geluidsoverlast van een unit op het dak of in de tuin

Over ons

Ziet u in Comfort Energy een mogelijk partner?

Weten of wij op een duurzaam en inventieve wijze uw projectplan kunnen aanvullen met onze ideeën, neem dan gerust vrijblijvend contact op en leg uw persoonlijke vraagstukken aan ons voor. Wij adviseren u dan over de mogelijkheden vanuit vakkennis en expertise.

Contact & Advies

© 2024 Comfort Energy
Design: N-ything Design